ARTIKLAR
Örter
”Er föda skall vara er medicin, och er medicin skall vara er föda”.
Hippokrates, Läkekonstens fader
Örter är världens äldsta läkemedel. Redan för 2000 år sedan namngav läkekonstens fader, Hippokrates, mer än 2000 helbrägdagörande örter i sina böcker. I vårt land var det främst munkar från andra länder som lärde allmogen att använda örter vid olika sjukdomsfall. Munkarna hade lärt att örterna är ett naturläkemedel, som kan understödja och hjälpa kroppens egna resurser, då det gäller att övervinna sjukdomar.
Örter, det är kul. Att ha sin egen lilla örtaträdgård eller kryddträdgård, om så bara i köksfönstret är praktiskt och så bekvämt att alltid ha de örter som du använder exempelvis som kryddor vid matlagning mer lättillgängliga. Det doftar helt underbart när du nyper av dem alldeles färska och använder dem på smörgåsen, i salladen, i maten, som tea, för avslappning eller för din hälsa. Medicinmän, kloka gummor, nunnor och munkar har sökt och lärt allt de har kunnat om örternas egenskaper som läkemedel och för välbehag. Den muntliga traditionen har under århundraden burit kunskapen vidare från generation till generation. Men något har hänt i den västerländska delen av vår värld, vi för inte kunskapen vidare längre. Kanske det är dags att leta rätt på den igen. Örter är ju inte bara goda att ha som smaksättning i maten.
I början när jag odlade i min lilla täppa på landet så planterade jag de örter som jag trodde skulle finnas i en örtaträdgård. Lavendel, Johannesört, Mejram, Malört…….
Numera odlar vi bara det vi använder och efter hand har vi hittat familjens riktiga favoriter. Persiljan, dillen och gräslöken är självklara. Andra favoriter är citronmelliss, äppelmynta, ananassalvia, chockladmynta och lagerblad. Dessa använder vi till matlagningen. Citronmellissen, i folkmun kallad för hjärtans fröjd, använder vi allra mest. Den är underbar till sallader och till fisk, men också rogivande när man häller hett vatten på bladen och dricker som tea inför nattens sömn. Lavendeln står kvar i landet, vi plockar buketter som vi sätter in för doftens skull eller lägger i badkaret när vi tar oss ett hett bad. Lavendeln sägs bl a lindra migrän.
De flesta av oss har några favoritkryddor när vi lagar mat. Du kan köpa färska kryddor i de flesta livsmedelsaffärer. Varför inte odla dem hemma istället. Det är inte så svårt, men du måste naturligtvis ge dem din omsorg. Odla dem efter dina egna förutsättningar, i fönstret, på balkongen, i trädgården eller i växthuset.
Köp färdiga plantor eller fröså örterna. Lyckas du är det en fröjd både för ögat, gommen och plånboken.
Oreganon kom med pizzan till Sverige
Det är väl inte riktigt sant, men det var med pizzans intåg som oreganon började bli allmänt använd i Sverige.
Oregano kallas även för kungsmynta, fast den inte är någon mynta, eller vildmejram.
Mejram är för övrigt en nära släkting till oregano och den kryddan som vi använder i ärtsoppan enligt de flesta recept.
Oreganon eller kungsmyntan är en gammal kulturväxt som man bl a har funnit rikligt vid fornborgen Torsburgen på Gotland. Det skulle vara intressant att veta hur den hamnade där och vad den användes till under gamla tider i Sverige.